Organizatiile Greenpeace Romania, TERRA Mileniul III si Bankwatch Romania ii invita pe bucuresteni si nu numai, pe 26 aprilie, la proiectia filmului documentar “Cernobil Cafe” (r. Michael Baudoncq, Franta, 2016). Evenimentul va avea loc la Centrul Ceh din Bucuresti incepand cu ora 19.00.
La 30 de ani dupa cel mai cunoscut accident nuclear din istorie, la Cernobil apar semne de viata. Temerile generatiilor mai vechi par sa fie inlocuite de fascinatia celor tineri. Cernobil devine o stranie destinatie turistica cu o popularitate in crestere. In tot acest peisaj o cafenea isi desfasoara activitatea in inima zonei de excludere din cel mai toxic punct al planetei. Dar, cu nivelul radiatiilor inca periculos de mare, raman semne de intrebare daca regiunea va putea fi vreodata recuperata cu adevarat.
O cafenea ca oricare alta, Café 10 din Cernobil serveste zilnic mancare traditionala ucraineana curiosilor care vor sa vada faimosul reactor. Este un loc prietenos si primitor, plin de turisti veniti din toate colturile lumii, multi dintre ei tineri care nu isi amintesc de dezastrul nuclear din 1986. Singurele elemente care evidentiaza faptul ca este una dintre cele mai toxice zone de pe Terra sunt aparatele Geiger de pe mese.
Mai multe detalii despre film se gasesc aici: https://www.journeyman.tv/film/6658/chernobyls-café.
Proiectia va fi urmata de o discutie pe tema riscurilor pe care le implica energia nucleara. Vor participa Lavinia Andrei (TERRA Mileniul III), Ana Maria Seman (Bankwatch Romania) si Ionut Cepraga (Greenpeace Romania). Dezbatera va fi moderata de catre Alexandru Ciochia (Radio Lynx). (A.D.).